Project Kerst Voor Elkaar

Muziek verbindt...

En dat is keihard nodig in een wereld die getroffen is door Covid-19. Met de huidige maatregelen is het een flinke uitdaging muziek te maken en bij het publiek te brengen.
Die uitdaging willen wij aannemen om een kerstconcert te produceren dat toegankelijk is voor de mensen die het momenteel moeilijk hebben, zoals zieken, eenzamen, ouderen. Maar ook mensen van wie minder ‘zichtbaar’ is hoe het met hen gaat. Van mensen die zelf ziek geweest zijn tot mensen die zich veel voor anderen ingezet hebben in deze tijd. Kortom, iedereen die -om welke reden dan ook- een extraatje verdient of kan gebruiken.
En dat op een persoonlijke wijze, die niet alleen de musici de kans geeft van zich te laten horen, maar ook gelegenheid biedt om een vriend(in) of familielid een hart onder de riem te steken.

Kortom, een win-win-win situatie. Hoe? Dat leggen we graag uit!

Opmerking: Op deze pagina leest u het oorspronkelijke plan, wat gewijzigd is na de lockdown in december. Voor de update zie:

Wat gaan we doen?

In de dagen voor kerst zal een projectkoor met amateurzangers uit Veenendaal samen met een orkest van studenten aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag een (klassiek) concert in kerstsfeer verzorgen in Veenendaal. Het concert wordt opgenomen en online gezet. Zo kunnen we ervoor zorgen dat dit concert voor heel veel mensen beschikbaar is.

Iedere aangemelde luisteraar ontvangt een kerstpakketje vol producten van regionale ondernemers en een kerstkaart met een persoonlijke boodschap. Daarnaast worden vrienden en familie van de luisteraars opgeroepen een kleine videoboodschap in te sturen. Deze korte filmpjes zullen tijdens de uitzending worden getoond om de luisteraars een extra hart onder de riem te steken. 

Doelstelling

Een verbindend kerstconcert geven en daarmee: 

  • Eenzaamheid tegengaan, positiviteit verspreiden en mensen met elkaar in verbinding brengen. Na een zware periode zonder/nauwelijks bezoek tijdens de eerste lockdown (en de dreiging van een tweede lockdown) willen wij deze mensen een hart onder de riem steken. Juist tijdens de feestdagen verdienen zij een extra mentaal steuntje in de rug.  
  • Amateurzangers de kans bieden (weer) te zingen en naar een concert toe te werken. We horen van velen hoezeer het koorzingen gemist wordt in deze tijd. We zullen hierbij uiteraard tijdens de repetities en het concert de richtlijnen van het RIVM en Koornetwerk Nederland in acht nemen.

 

  • Door corona getroffen (horeca-)ondernemers helpen door producten bij hen af te nemen. Deze producten laten we sponsoren door bedrijven die ondanks de crisis het hoofd financieel goed boven water hebben kunnen houden.
  • een persoonlijke connectie maken met de luisteraars via de kerstkaarten en de videoboodschappen.
  • Een podium bieden aan conservatoriumstudenten/jonge professionals: Door de COVID-19 pandemie en de maatregelen die hiervoor genomen zijn, is het een lastige tijd voor uitvoerende musici. Daarom willen wij hen een podium én werkgelegenheid bieden.

Kerstpakketten en -kaarten

De kerstpakketten worden gesponsord door bedrijven en/of ondernemers die niet hard getroffen zijn door de coronacrisis of zelfs extra omzet hebben gemaakt. Denk hierbij aan lokale supermarkten, aannemers en klusbedrijven, interieurbedrijven en -winkels, accountants, bezorgservices, banken, telecombedrijven. Dit zal los staan van de begroting en het dekkingsplan die we bij dit plan presenteren, en als een nevenproject opgepakt worden. Dat wat we als sponsoring ontvangen, gaat 1 op 1 naar de kerstpakketten. Als er veel animo is, zullen de kerstpakketten wat groter worden, als het lastig blijkt, zullen de kerstpakketten klein blijven, maar wél voorzien worden van een persoonlijke kerstkaart. 

Kaarten van Kaja Majoor

Iedere luisteraar ontvangt daarnaast een kerstkaart, met daarop een persoonlijke boodschap, geschreven door een van de vrijwilligers. Deze kaarten zijn speciaal voor dit project ontworpen door Kaja Majoor, studente aan de Willem de Koning Academie en orkestlid van het Kerst voor elkaar Orkest.

De illustraties op deze pagina zijn van haar hand.

De moeite waard!

We bieden verschillende groepen die in deze turbulente tijden het zwaar hebben een mooi programma aan om ze een hart onder de riem te steken. Met dit project willen we verschillende groepen met elkaar in verbinding brengen: zoals musici en bewoners van verzorgingshuizen, ondernemers die het goed hebben en ondernemers die in zwaar weer zitten, jonge professionele musici en amateurzangers uit Veenendaal.  We creëren werkgelegenheid voor musici, ondernemers en videoregistratie en zorgen dat mensen in verzorgingshuizen, ziekenhuizen, etc.  in contact kunnen komen met hun achterban.

Ook is dit concert voor iedereen toegankelijk, voor jong en oud en zal er een hele lage financiële drempel zijn waardoor dit alle lagen van de samenleving kan bereiken. Door corona is het helaas lastig om mensen fysiek met elkaar in contact te brengen. Wij willen die verbinding toch voelbaar maken tijdens dit opgenomen concert, zonder de persoonlijke touch te verliezen. Onze primaire focus ligt op de mensen in de regio Veenendaal, maar juist doordat het online is kunnen ook mensen buiten deze regio meedoen. Samen kunnen we elkaar helpen en dat is de essentie van dit project.