Project Kerst Voor Elkaar

Muziek verbindt...

En dat is keihard nodig in een wereld die getroffen is door Covid-19. Met de huidige maatregelen is het een flinke uitdaging muziek te maken en bij het publiek te brengen.
Die uitdaging willen wij aannemen om een kerstconcert te produceren dat toegankelijk is voor de mensen die het ’t hardst nodig hebben: zieken, eenzamen, ouderen. En dat op een persoonlijke wijze, die niet alleen de musici de kans geeft van zich te laten horen, maar ook gelegenheid biedt om een vriend(in) of familielid een hart onder de riem te steken.
En tegelijkertijd ondernemers de kans geeft elkaar te steunen in deze crisistijd. Kortom, een win-win-win situatie.
Hoe? Dat leggen we graag uit!

Wat gaan we doen?

In de dagen voor kerst zal een projectkoor met amateurzangers uit Veenendaal samen met een orkest van studenten aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag een (klassiek) concert in kerstsfeer verzorgen in Veenendaal.

Mocht het tegen die tijd toegestaan zijn, dan zal er een klein publiek aanwezig zijn. Maar hoe het tegen die tijd ook is, we zullen het concert sowieso filmen en later uitzenden. Zo kunnen we ervoor zorgen dat dit concert voor een veel grotere doelgroep van ouderen, zieken en eenzamen tijdens de kerstdagen beschikbaar is.

Deze mensen krijgen toegang tot de uitzending via de ziekenhuizen, woonzorgcentra, revalidatiecentra en (verpleeg)huizen waar zij verblijven en via de netwerken van sociale hulpverlening.

Iedere aangemelde luisteraar ontvangt een kerstpakketje vol producten van regionale ondernemers en een kerstkaart met een persoonlijke boodschap. Daarnaast worden vrienden en familie van de luisteraars opgeroepen een kleine videoboodschap in te sturen. Deze korte filmpjes zullen tijdens de uitzending worden getoond om de luisteraars een extra hart onder de riem te steken. 

Doelstelling

Een verbindend kerstconcert geven en daarmee: 

  • Eenzaamheid tegengaan, positiviteit verspreiden en mensen met elkaar in verbinding brengen. Na een zware periode zonder/nauwelijks bezoek tijdens de eerste lockdown (en de dreiging van een tweede lockdown) willen wij deze mensen een hart onder de riem steken. Juist tijdens de feestdagen verdienen zij een extra mentaal steuntje in de rug.  
  • Amateurzangers de kans bieden (weer) te zingen en naar een concert toe te werken. We horen van velen hoezeer het koorzingen gemist wordt in deze tijd. We zullen hierbij uiteraard tijdens de repetities en het concert de richtlijnen van het RIVM en Koornetwerk Nederland in acht nemen.

 

  • Door corona getroffen (horeca-)ondernemers helpen door producten bij hen af te nemen. Deze producten laten we sponsoren door bedrijven die ondanks de crisis het hoofd financieel goed boven water hebben kunnen houden.
  • een persoonlijke connectie maken met de luisteraars via de kerstkaarten en de videoboodschappen.
  • Een podium bieden aan conservatoriumstudenten/jonge professionals: Door de COVID-19 pandemie en de maatregelen die hiervoor genomen zijn, is het een lastige tijd voor uitvoerende musici. Daarom willen wij hen een podium én werkgelegenheid bieden.

Praktisch

Voor wie organiseren we dit project?
We willen met ons concert ouderen in verzorgingstehuizen bereiken, mensen die zijn opgenomen in ziekenhuizen en revalidatiecentra en eenzame mensen. Dit doen we door contact op te nemen met zorgorganisaties, ziekenhuizen en organisaties die hulp bieden aan eenzame personen. Ook kunnen mensen zichzelf of vrienden/familie individueel aanmelden via onze website. Ook via social media zullen we mensen kunnen bereiken. De kosten voor de deelnemende partijen zullen laag zijn: een passende vrijwillige bijdrage, zowel van de individuen als van de organisaties, woonzorgcentra, verzorgingshuizen en ziekenhuizen.

Wanneer vindt het plaats?
De opnames van het concert zullen plaatsvinden op maandag 21 en dinsdag 22 december in wijkcentrum De Open Hof in Veenendaal. De opnames zullen te zien zijn via een link, van 24tot en met 31 december. De instanties en individuele luisteraars krijgen een link  om de uitzending te bekijken. En wel zo handig, Iedereen kan zelf een moment kiezen om de uitzending te bekijken! Ook voor alle individuele aanmeldingen samen zal er een aparte uitzending zijn. In de uitzendingen worden de videoboodschappen vertoond die voor de betreffende luisteraars bestemd zijn. 

Kerstpakketten en -kaarten

De kerstpakketten worden gesponsord door bedrijven en/of ondernemers die niet hard getroffen zijn door de coronacrisis of zelfs extra omzet hebben gemaakt. Denk hierbij aan lokale supermarkten, aannemers en klusbedrijven, interieurbedrijven en -winkels, accountants, bezorgservices, banken, telecombedrijven. Dit zal los staan van de begroting en het dekkingsplan die we bij dit plan presenteren, en als een nevenproject opgepakt worden. Dat wat we als sponsoring ontvangen, gaat 1 op 1 naar de kerstpakketten. Als er veel animo is, zullen de kerstpakketten wat groter worden, als het lastig blijkt, zullen de kerstpakketten klein blijven, maar wél voorzien worden van een persoonlijke kerstkaart. 

Kaarten van Kaja Majoor

Iedere luisteraar ontvangt daarnaast een kerstkaart, met daarop een persoonlijke boodschap, geschreven door een van de vrijwilligers. Deze kaarten zijn speciaal voor dit project ontworpen door Kaja Majoor, studente aan de Willem de Koning Academie en orkestlid van het Kerst voor elkaar Orkest.

De illustraties op deze pagina zijn van haar hand.

De moeite waard!

We bieden verschillende groepen die in deze turbulente tijden het zwaar hebben een mooi programma aan om ze een hart onder de riem te steken. Met dit project willen we verschillende groepen met elkaar in verbinding brengen: zoals musici en bewoners van verzorgingshuizen, ondernemers die het goed hebben en ondernemers die in zwaar weer zitten, jonge professionele musici en amateurzangers uit Veenendaal.  We creëren werkgelegenheid voor musici, ondernemers en videoregistratie en zorgen dat mensen in verzorgingshuizen, ziekenhuizen, etc.  in contact kunnen komen met hun achterban.

Ook is dit concert voor iedereen toegankelijk, voor jong en oud en zal er een hele lage financiële drempel zijn waardoor dit alle lagen van de samenleving kan bereiken. Door corona is het helaas lastig om mensen fysiek met elkaar in contact te brengen. Wij willen die verbinding toch voelbaar maken tijdens dit opgenomen concert, zonder de persoonlijke touch te verliezen. Onze primaire focus ligt op de mensen in de regio Veenendaal, maar juist doordat het online is kunnen ook mensen buiten deze regio meedoen. Samen kunnen we elkaar helpen en dat is de essentie van dit project.